Opstellingendag

Familie en/of organisatie opstellingen

Soms bots je in je leven telkens weer op hetzelfde thema of probleem en je begrijpt niet hoe dit komt. Het kan je aardig in de weg staan om het leven voluit te (be)leven. Dan kan een opstelling je inzicht geven. En krijg je helderheid dat je ingebrachte thema of probleem al jaren binnen je systeem van herkomst, op verschillende manieren, aanwezig is. Jouw persoonlijke geschiedenis maakt namelijk deel uit van een groter geheel dat je kan omschrijven als je ‘systeem van herkomst’. Dit bevat sporen van vele generaties: invloeden van je (over)grootmoeder(s), (over)grootvader(s), de generaties die daar aan vooraf gaan en die daarop volgen. Als je kijkt naar je familiegeschiedenis dan is daar altijd iets herkenbaars aan. Iets wat typerend is voor jouw familie.

Voorouders en ouders hebben bepaalde gebeurtenissen, overtuigingen, waarden en gedragingen meegegeven aan de daaropvolgende generaties. Waar jij tegenaan kunt lopen is het symptoom van de onzichtbare onderstroom. De onzichtbare onderstroom waar familiedynamieken, die generaties teruggaan, samenkomen. Het onderzoeken van wat zich daar afspeelt, wat verstrikkingen zijn, welke dynamieken zich ontwikkeld hebben, is wat we met opstellingen doen. Met als doel om de patronen te herkennen en doorbreken, en zo de orde, de rust te herstellen. Wat leidt naar nog meer balans en levensgeluk.

Niet alleen families vormen een systeem met een eigen geschiedenis. Ook organisaties, scholen, teams en verenigingen waarvan je deel uitmaakt, hebben een systeem van herkomst.

De oorsprong van systemisch werk van Bert Hellinger gaat uit van een natuurlijke ordening of de plek die ieder individu heeft binnen het systeem.

Een vraag zou kunnen zijn:

  • Waarom lukt het vaak niet om patronen echt te veranderen?
  • Hoe ga ik mijn innerlijke kracht vinden en meer mijn eigen plek innemen (privé of zakelijk)
  • Hoe komt het dat we zo van plan ben het echt anders te doen en dat we toch steeds in dezelfde valkuil stappen?
  • Hoe we voelen dat er meer in ons zit maar dat het er niet uitkomt?
  • Dat je steeds weer de verantwoordelijkheid op je neemt, of dat je weer ‘ja’ zegt terwijl je ‘nee’ voelt?

 

Ik heb onlangs een opstellingendag mee mogen maken georganiseerd door Anita. Anita is een warme en sprankelende persoonlijkheid die je meteen bij binnenkomst al een gevoel weet te geven van welkom zijn. In het korte gesprek voorafgaand aan mijn opstelling wist Anita de juiste vragen te stellen om de benodigde informatie en vraagstelling helder te krijgen. Alleen dat gaf mij al inzichten in mijn eigen situatie en heb ik als erg waardevol ervaren.

Ik vond het prettig hoe Anita tijdens de opstelling zowel oog had voor de opstelling zelf en wat daar gebeurde, als voor mij. Ook de korte stukjes uitleg die zij mij tijdens de opstelling gaf over wat er zich daar afspeelde hielpen mij inzicht te krijgen in de/mijn (gezins)situatie. Ik ben blij dat ik deze opstelling heb mogen doen bij LAB voor leiders onder begeleiding van Anita. Een aanrader voor iedereen die klaar is om in zijn of haar eigen kracht te gaan staan.

Esther

Praktische informatie

Datum: vrijdag 26 april 2024

Tijd: 11:00 – 18:00 uur

Locatie: Kleverlaan 9, Haarlem
www.huisterkleefhaarlem.nl

Begeleiders:
Anita Tamming en Brigit Jans

Kosten: Particulier € 155,- inclusief btw. Zakelijk € 195,- exclusief 21% btw. Inclusief vegetarische lunch.

Hoe vertelt jouw systeem je levensverhaal?

Contact

LAB voor Leiders
Kleverlaan 9
2023 JC Haarlem

06-46266575
info@labvoorleiders.nl

Lab voor Leiders 2019 copyright. Made by www.eijstencommunicatie.nl